K V I N N E R   I   S K O G B R U K E T

 
 
 
 
VELKOMMEN TIL LANDSMØTE OG
TEMAKONFERANSE STAVANGER 1. - 3. SEPTEMBER
Kvinner i Skogbruket ønsker velkommen til en uforglemmelig opplevelse i Rogaland. Selv om Rogaland er et lite skogfylke så er det et enormt potensiale. Dette skyldes gode vekstvilkår og mange framoverlente grunneiere med fokus på nye næringer.
Bli med og opplev mulighetene denne grønne næringen fører med seg! Landsmøte gjennomføres fredag i forkant av temakonferansen.
Dobbelklikk på bildet for å se hele programmet!

FOTOKONKURRANSE
- BLI MED PÅ ÅRETS BLINKSKUDD!
Kvinner i Skogbruket er på jakt etter flere bilder til hjemmesiden, Facebook og andre anledninger, og arrangerer derfor fotokonkurranse i samarbeid med Felleskjøpet Rogaland Agder! Vi ønsker oss bilder som har med skog og skogbruk å gjøre, og har du et bilde du mener vi kan bruke videre, så bli med i konkurransen.
Hovedstyret velger ut vinneren, og vinneren annonseres på årets landsmøte i Rogaland!
Send inn ditt bidrag til e-post: post@kvinneriskogbruket.no innen 15.august, og vært med i trekningen av en Stihl ryddesag, sponset av Felleskjøpet Rogaland Agder!
Ved å sende inn ditt bidrag, gir du Kvinner i Skogbruket tillatelse til å bruke bildet.
(Bildet er kun et eksempel - hvilken ryddesag som gis bort annonseres på landsmøtet).
NY FORSKRIFT VIL GI ØKT BRUK AV TRE I NORGE
2017 - Foto: Anne Kjersti Bentsen
En ny forskrift krever at stat og kommune skal ta hensyn til klima og miljø når de kjøper varer og tjenester. Kvinner i Skogbruket er glade for at det nå kommer sterkere virkemidler som kommune og stat må følge opp. Dette vil gi økt bruk av tre og andre klimavennlige materialer i offentlige bygg.
Les den fullstendige pressemeldingen i linken til høyre.

VELLYKKET ARRANGEMENT UNDER ARENDALSUKA
04. mars 2015
Fagseminaret med tema Jordbrukets og skogbrukets bidrag i det grønne skiftet. Til tross for mange interessante parallelle arrangementer klarte vi sammen med ZERO, Norges Skogeierforbund, Norges Bondelag og Norske Felleskjøp å fylle opp kinosalen med lydhøre mennesker. Styreleder Merete Larsmon og Mari Sand Austigard hadde sentrale roller under arrangementet. Merete som innleder og paneldeltaker og Mari som møteleder for deler av programmet.
VIDEO & PLANSJER
PROGRAM


NYHETSBREV #2
2016

I nyhetsbrev #2 forteller vi om den tysk/franske dokumentarfilmen Kvinner i Skogbruket er med i. I den forbindelse fikk vi en hyggelig hilsen fra Landbruksråd Knut Øistad ved Norges delegasjon i EU.
Her finner dere også intervju med Nadja Stumberg som ønsker velkommen til temakonferansen i Halden i forbindelse med landsmøtet. Hun minner om påmeldingsfristen som er onsdag 15. juni!
Til slutt får vi innblikk i skogkvinnesamlingen i Stavanger med påfølgende vellykket skogdag sammen med innvandrerkvinner og -barn i Sandes. KiS har hatt motorsagkurs i Birkenes i Aust-Agder og vi er med i landbruksbloggen i regi av NATIONEN og Norsk Landbrukssamvirke.
JUBILEUMSLANDSMØTE OG TEMAKONFERANSE I HALDEN
02.-04. september 2016

Velkommen til jubileumslandsmøte og temakonferanse!
Kvinner i Skogbruket fyller 30 år i år og fylkeslaget i Akershus/Oslo/Østfold har laget et flott program som er et jubileum verdig!
Under finner du programmet, og link til påmeldingsskjema.
Påmeldingsfrist 15. juni
PROGRAM
PÅMELDING

SKOGKVINNER I TYSK-FRANSK DOKUMENTARFILM
04. mars 2015
Et filmteam fra det tysk-franske produksjonsselskapet Arte ble med Kvinner i Skogbruket på styremøte, skogplanting, motorsagkurs hos styreleder Merete Larsmon på Bygstad. Filmteamet fulgte Merete både på jobb, i hjemmet og sammen med Kvinner i Skogbruket. Hun fikk fram skogens rolle i klimasammenheng og norsk skogbruk som verdiskaper. Filmteamet var også innom Rogaland for å sette fokus på klimaskogprosjektet der.

NYHETSBREV #3
Nyhetsbrevet inneholder stoff fra samarbeidsprosjektet mellom svenske, islandske og norske skogkvinner, intervju med Pia Charlotte Schøyen som slo gutta og Europamester i trefelling i Belgia, litt om samarbeidet mellom de frivillige organisasjonene i forbindelse med statsbudsjettet, litt om vår nye styreleder og fotokonkurransen.
Vi har også med noe av det som skjer i 2018:
 • Styremedlem Tone L. Fogth representerer Kvinner i Skogbruket på FNs kvinnekommisjons møte i mars
 • Skogkvinnesamling i Arvika i Sverige 21. og 22. april
 • Landsmøtet og temakonferansen i Kristiansand 31. august til 2. september.
Intervju med Pia og bilder HER
Fellingen under EM ligger på facebooksiden
Litt om ny styreleder HER
NORDISK SAMARBEID BÆRER FRUKTER
Denne helgen er skogskvinner fra Island, Sverige og Norge samlet i Oslo i lokalene til Skogselskapet. Mange gode ideer for videre samarbeid og felles aktiviteter er kommet fram disse dagene.
I går hadde vi møter med Trygve Enger og Tore Molteberg hos Skogselskapet og Erik Lahnstein hos Norges Skogeierforbund. Våre samarbeidspartnere fra Island og Sverige fikk et godt innblikk i hva som rører seg i skogbruket i Norge.
Erik Lahnstein roser Finlands skogbruksstrategi, her sammen med leder Kjersti Rørmyr
Her er vi alle samlet foran Skogselskapet
KVINNER I SKOGBRUKET TIL FN I NEW YORK

Styremedlem Tone l. Fogth (bildet) representerer Kvinner i Skogbruket i FNs Kvinnekommisjons møte i mars 2018 i New York. Den er den viktigste internasjonale møteplassen for å diskutere kvinners rettigheter og likestilling, og neste års møte er kvinners situasjon på landsbygda i fokus.

I tillegg til offisielle delegasjoner fra FNs medlemsland deltar også en rekke representanter fra ulike organisasjoner verden over. Tone ble plukket ut og har fått innvilget reisestipend fra FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål). Neste års hovedtema er: Challenges and opportunities in achieving gender equality and the empowerment of rural women and girls.
NEI TIL KUTT I FRIVILLIGHETEN!
I dag har Signe Lindbråten fra 4H, Live Kleveland fra Dyrevernalliansen og Cecilie Aurbakken fra Norges Bygdekvinnelag vært i næringskomiteen og lagt frem kravene våre. Dette har de gjort på vegne av de 28 organisasjonene som får støtte over landbruks- og matdepartementets budsjett kapittel 1138 post 70. Der bad de næringskomiteen medvirker til at ordningen i sin helhet tas inn igjen i budsjettet for 2018, og at ordningen videreføres med samme bevilgning til den enkelte organisasjon som for 2017.
Fra venstre:Live Klevelend, Signe Lindbråten og Cecilie Aurbakken
Opptak fra høringen HER
Linken viser litt informasjon om bredden til organisasjonene som ramme HER
FRIVILLIGE ORGANISASJONER STÅR SAMMEN I FELLES KAMP MOT REGJERINGENS FORSLAG
Regjeringen har atter en gang i statsbudsjettet tatt bort all statsstøtte til frivillige organisasjoner som får penger fra Landbruks- og matdepartementet. Verst går det ut over 4H, som kan miste over 7 millioner kroner. De mange organisasjonene, deriblant Kvinner i Skogbruket, står nå opp sammen for at denne støtten skal opprettholdes. Det er ikke første gangen regjeringen prøver seg på dette. Forrige gang gav felles kamp resultater.
Vi håper og tror at sammensetningen i Stortinget gjør at det samme skjer igjen. Kvinner i Skogbruket har stått på statsbudsjettet i flere tiår. Midlene vi mottar er ikke av de største, men er av stor betydning for vår virksomhet.
Kanskje det trengs en ny markering foran Stortinget?
LIKESTILLINGSMIDLER FRA NORDISK MINISTERRÅD TILDELT KVINNER I SKOGBRUKET
Kvinner i Skogbruket er en av syv som i år mottar prosjektmidler fra Nordisk likestillingsfond. Dette er midler som ligger inn under Nordisk ministerråd. I år har Norge formannskapet og fokus dette året settes på likestilling i arbeidslivet.
Det godkjente forprosjektet vårt har tema: "En likestilt og mangfoldig skognæring. I prosjektet samarbeider vi med KUN i Norge, Spillkråkan i Sverige og Skògræktin på Island. Vi samles alle i midten av november i Oslo, der vi skal jobbe videre mot et eventuelt større prosjekt der nordiske land samarbeider.
Kunngjøring om bevilgningene fra Nordisk jämnställhetsfond HER
Les mer om de godkjente prosjektene HER
KVINNER I SKOGBRUKET INFORMERTE TURGLADE ASKERFOLK
Kvinner i Skogbruket hadde post på NaKuHel-Askers sitt årlige arrangement rundt Semsvannet kalt Semiaden. Mellom tre- og firetusen mennesker gikk runden rundt Semsvannet fra post til post denne søndagen. På posten til Kvinner i Skogbruket kunne barna lage sitt eget kongledyr mens foreldrene måtte svare/gjette seg gjennom flere aktuelle skogbruksspørsmål. Dette var en fin måte å nå ut med viktig informasjon om skogbruket på til folk utenfor næringa.

Familien Høvik fra Asker i samtale med Mari Sand Austigard og Siri Bjoner fra Kvinner i SkogbruketNoen av kongledyrene som ble laget gjennom dagen

Les mer om arrangementet SEMIADEN


FULL FRES UNDER JAKT- OG FISKEDAGENE
De frivillige fra Kvinner i Skogbruket hadde nok å gjøre på Skogbrukstunet lørdag 12. august.
Med ansvar for plankehytta, ferdighetskonkurranse med spørsmål og stabling av vedkubber samt servering av kaffe til besøkende på standen. Over 200 barn spikret på plankehytta.

KVINNER I SKOGBRUKETS VERVEBROSJYRE I TRYKKEN

Brosjyrer vil bli sendt ut til medlemmene og vervekampanjen varer frem til 1. september. Vinnere av kampanjen vil bli trukket ut i forbindelse med landsmøtet og temakonferansen i Trøndelag 6. og 7. september. I stedet for en stor premie har vi flere nyttige premier som STIHL hjelm, Kvinner i Skogbruket vest og sydvest samt høyttaler i tre for mobilen.

Brosjyren finner du også i PDF HER
DYKTIGE JENTER UNDER NM I SKOGBRUKSFERDIGHETER 2019

Vertskap til arrangementet var Kongsberg VGS Sagrenda. Anna Gjønnes fra Tomb ble beste jente med Marte Bøe Marstein fra Kongsberg VGS Saggrenda på andre plass og på tredje Ine Hagen, også fra Kongsberg VGS Saggrenda

Ine Hagen vant også skogteori tevlingen. Dommere i skogteori var Haldis Linde Lie fra Kvinner i Skogbruket og Katrine Sannes som begge er skogbrukssjefer i Buskerud

Ine Hagen og Marte B. Marstein skal sammen med to lagvenninner skal representere Norge i Europa mesterskapet i Sverige 22-26 mai. Det er første gangen det deltar rent jentelag fra Norge. De skal kjempe om EM tittel mot tre andre jentelag. Vi ønsker lykke til.

Jentepallen: Anna øverst med Marte til venstre og Ine til høyre
IKKE RART DET GIKK RUNDT ØKONOMISK I 2018
når økonomimedarbeider Anne Herud stabler veden sin på denne måten etter å ha lest
boka HEL VED. I denne stabelen kommer det inn luft fra alle kanter.
Send oss gjerne bilder som vi kan legge ut til post@kvinneriskogbruket.no

MEDARRANGØR AV MOTORSAGKURS UNDER VM


Kvinner i Skogbruket var medarrangør av et motorsagkurs for kvinner under VM i motorsag i helgen i Lillehammer. Styreleder Kjersti Rørmoen og styremedlem Tone L. Fogth bidro med sine kunnskaper. De er begge aktive brukere av motorsag i sin egen skog. Vi har også undertegnet en samarbeidsavtale med kvinnelandslaget i motorsag. Kvinner i Skogbruket er opptatt av rekruttering til næringen, og da er det spesielt viktig å støtte opp om unge jenter som vil satse.

Kvinnelandslaget i motorsag foran Kvinner i Skogbrukets nye rollup under VM. Fra venstre: Pia Schøyen og Anne-Helene Sommerstad Bruserud

De har begge vunnet internasjonale konkurranser, men undere VM på hjemmebane gikk det ikke så bra.

NYHETSBREV #2 2018
Nyhetsbrevet inneholder stoff fra spørreundersøkelsen, temakonferansen "Skogbruket Agder - en viktig ressurs" 31. august - 2. september, prosjektet Skogen - en arena for likestilling, Skogkvinnesamlingen i Arvika, omtale av reportasjen i NRK om "Alt hva mødrene har kjempet og om at heftene: Skogen - Norges grønne gull og stammespråk kan kjøpes.
Vi har også med noe av det som skjer fremover:
 • Vi trenger din hjelp lørdag 11. august under De nordiske Jakt- og Fiskedager
 • Landsmøtet og temakonferansen i Kristiansand 31. august til 2. september.
  Meld deg på innen fristen 15. juni under!
  Nyhetsbrevet HER
  Reportasjen "Alt hva mødrene har kjempet HER
  NRK-saken om norske investeringer HER
  Prislistefor heftene HER
VEKOMMEN TIL TEMAKONFERANSEN 2018
I forbindelse med landsmøtet fredag 31. august arrangeres en åpen to-dagers temakonferanse som avsluttes søndag 2. september på Storegra Gård i Grimstad. Lørdag blir det busstur til stedet der Frolandsbrannen startet for 10 år siden med faglig stopp underveis.
Meld deg på en uforglemmelig helg på Sørlandet! Basen for arrangementet blir i Kristiansand Dyreparks overnattingssted Abra Havn.
Programmet finner du HER
Link til Storegra Gård HER
Link til Abra Havn HER
Påmeldingsfrist 15. juni
Påmeldingsskjemaet HER
KVINNER I SKOGBRUKET TILBAKE ETTER 10 ÅR


Foto: Jens Arild Kroken

Lørdag 9. juni er det 10 år siden den store skogbrannen startet i Froland. Med den tørkeperioden vi er inne i nå her sør, er det virkelig aktuelt å sette fokus på skogbrannfaren.

Høsten 2008 var Kvinner i Skogbruket på befaring i Mykland i Froland. Nå, ti år etter, er Kvinner i Skogbruket Agder igjen vertskap til årets landsmøte med påfølgende temakonferanse «Skogbruket i Agder – en viktig ressurs» 31. august – 2. september. Lørdag blir det befaring i Froland for å se og høre om konsekvensene etter skogbrannen for 10 år siden. I disse tørre og varme tider vil dette forhåpentligvis kunne gi økt kunnskap og bevisstgjøring av skogens verdi og hva konsekvensene av skogbrann kan være for klima, miljø og næringsgrunnlag.

Les pressemeldingen HER
Bli med! Arrangementet er åpent og påmeldingsskjemaet finner du i saken under.

ALT HVA MØDRENE HAR KJEMPET


Bildet er Trønderbenken i oppstarten av Jenter i Skogbruket nå Kvinner i Skogbruket
Skogen har vært mannens arbeidsplass i alle år. Dette er historien om kvinnene som hogget seg vei inn i den. Trykk HER og les den flotte artikkelen fra NRK Østfold om tiden før og nå i skogbruket - sett fra et kvinneperspektiv! Vi takker dere alle som har bidratt til å løfte fram kvinner i skogbruket. Nå er det bare til å fortsette med det vi liker best - å jobbe med og for skogen.

VINNEREN AV iPAD TRUKKET UT I DAG

I samarbeid med KUN (KUN er et senter som jobber med likestilling, ikke -diskriminering og mangfold) gjennomførte Kvinner i Skogbruket en landsomfattende nettbasert spørreundersøkelse rettet mot kvinnelige skogeiere i Norge.

Formålet med undersøkelsen var å identifisere hva slags kunnskap kvinnelige skogeiere har om skogbruk samt kartlegge behovet for fremtidig kursvirksomhet blant kvinnelige skogeiere i skogbruk-relaterte tema i forskjellige landsdeler. Spørreundersøkelsen ble distribuert gjennom e-post og brev. Undersøkelsen har fått en høy responsrate og vi takker alle for bidraget.

Den heldige vinneren av en iPad ble Hilde Kristine Trahaug-Levorsen fra Buskerud!

Vi gratulerer!

NM I SKOGBRUKSFERDIGHETER
Kvinner i Skogbruket gratulerer Anna Gjønnes fra Tomb videregående skole som ble beste jente under NM i Skogbruksferdigheter. Konkurransen består av både teori og praksis. Anna fikk 1178 poeng, Guro Afseth fikk 1100 og tredje beste jente fikk 1051 poeng.
Sammen med Landkreditt Bank gir vi premie til beste jente fra konkurransen. Premien, en IPAD, blir delt ut under skoleavslutningen der jenta går. Anna Gjønnes fra Tomb videregående skole var årets beste jente. Kvinner i Skogbruket stiller også med dommer under arrangementet. I år var det Norges eneste kvinnelige skogbuksinstruktør, Jannicke Modell Røhmen, som fikk denne oppgaven.


Jentepallen fra NM Foto: Pål Gunnar Flaa

KVINNER I SKOGBRUKET SELGER INFORMASJONSHEFTER
Heftene SKOGEN - NORGES GRØNNE GULL og STAMMESPRÅK kan nå kjøpes. Disse er utarbeidet av Kvinner i Skogbruket, i samarbeid med Det Norske Skogselskap.
SKOGEN - NORGES GRØNNE GULL er et informasjonshefte som omhandler ulike temaer som en kan møte på i skogsammenheng. Denne gir kortfattet informasjon om blant annet påstander knyttet til skogens innvirkning på klima, hvilke produkter skogen skal brukes til, og mye mer.
STAMMESPRÅK er en ordbok med ord og uttrykk som ofte brukes om og i skogen og skogbruket.
Disse heftene er informative og gir nyttig kunnskap for skogeiere og andre med interesse for skogbruket. Heftene er i A6 (lommeformat).
Bestilling sendes til: post@kvinneriskogbruket.no
Pris for salg av heftene*:

For mindre enn 50 stk kr 25,- per hefte – det vil si kr 50,- for begge

Mellom 50 og 100 stk kr 20, per hefte

Mellom 100 og 200 stk kr 15, per hefte

Over 200 stk kr 10 per hefte

Skogselskapene: kr 10 per hefte uansett antallet som bestilles

*Portokostnader kommer i tillegg


KVINNER I SKOGBRUKET I NATURENS VERDEN
Førstkommende søndag 25. mars i NRK P1 Naturens Verden klokken 8:03 blir styremedlem og fylkesskogmester Merete Larsmon intervjuet av Monika Blikås om skog og frø. Det er all grunn til å få en dose fra praktisk frøproduksjon for folk flest en tidlig søndagsmorgen. Merete hevder at gran er ikke bare gran, heller ikke for Kvinner i Skogbruket. Foredlet frø gir økt produksjon og bedre kvalitet. Dette bør skogeierne være bevisste på. Bonusen er økt CO2-binding og positiv klimaeffekt. Hun oppfordrer skogeiere til å bruke foredlet frø i skogen sin, og skogeier må spørre fagfolk eller aller helst Skogfrøverket på Hamar.

Til høyre: Merete Larsmon da Kvinner i Skogbruket var på befaring hos skogfrøverket på Hamar.

NYHETSBREV #1 2018
Nyhetsbrevet inneholder stoff fra Tone L. Fogth i FN i New York, jobben vi står overfor når heftene Skogen - Norges grønne gull og stammespråk skal sendes ut, landsmøtet med temakonferansen 2018 i Kristiansand helgen august/september, da jubilanten ZERO fikk boken om fotosyntesen og om jentene fra Drottningborg videregående skole og suksessen med den miljøvennlige høyttaler i eik.
Styremedlem Tone L. Fogth representerte Kvinner i Skogbruket på FNs kvinnekommisjons møte i New York nå i mars.
Les budskapet HER
Les hele intervjuet med jentene bak høyttaleren i eik HERKVINNER I SKOGBRUKET REPRESENTERT I FN
I disse dager representerer styremedlem Tone L. Fogth Kvinner i Skogbruket under FNs Kvinnekommisjon i New York. "Det er fantastisk å få lov til å delta sammen med så mange dyktige og engasjerte kvinner," sier Tone på telefonen. Hovedtemaet under forhandlingene er kvinners kår og rettigheter på landsbygda. Vår kompetanse og arbeidsfelt medvirket til at Kvinner i Skogbruket ble plukket ut av FOKUS (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål) til å delta. Ulike foredrag går parallelt med viktige innlegg for å skape bedre forhold for kvinner på landsbygda.

Tone L. Fogth utenfor bygningen i New York der forhandlingene pågår
Kvinner i Skogbrukets budskap:

Naturkatastrofer som følge av klimaendringer rammer også urettferdig, og det er de fattigste som lider mest. Ifølge statistikk er 70 prosent av de fattigste, kvinner. Disse kvinnene er også som regel avhengig av et liv tilknyttet jord- og skogbruk, og kvinnene står ikke som eiere av eiendommene de arbeider på.

Viktig å plante mer skog

Jord bygges ned og skog raseres for å oppnå kortsiktig gevinst. Skog binder karbongass og har direkte påvirkning på verdenstemperaturen. Det er nødvendig å påskoge millioner av hektar på jordens overflate.

Skog -og matproduksjon som kvinner er involvert i, er utsatt for klimaendringene i form av vannmangel, erosjon og flom. Med et klima i endring er kvinner og barn spesielt utsatt.

Les hele budskapet HER

 
K V I N N E R   I   S K O G B R U K E T
 
ÅKROKVEGEN 13
2230 SKOTERUD
+47 917 42 922
 
post@kvinneriskogbruket.no
 
 
 
 

© LightWeb