-Bærekraftig forvaltning for fremtidige generasjoner

Kvinner i Skogbrukets styremedlem Gunvor Grimeland Koller er 28 år og jobber som Skogbestyrer hos AS Krokstad Skov, som har skogeiendommer i Lillestrøm, Aurskog-Høland og Eidskog kommuner på Østlandet. Gunvor administrer alt som skjer innen skogbruk på eiendommene, i tillegg til å bidra innen generell eiendomsforvaltning.

-Jeg har virkelig drømmejobben og har det som plommen i egget, sier hun.

 Gunvor bor i Nes i Akershus, og skal etterhvert overta familiegården med tilhørende skog i samme kommune. Hun har bachelorgrad og mastergrad i Skogfag fra NMBU på Ås, og da hun var ferdig med mastergraden i 2017 satt hun med tittelen Forstkandidat som fagspesialisering.  

Da Gunvor Grimeland Koller var ferdig utdannet i 2017, fikk hun et stipend på 50.000 kroner for å være en av de beste skogsstudentene. Av åtte som fikk stipendet, var fem kvinner. Bildet er fra en artikkel i NRK fra 27.05.2018. Foto: Christian Nicolai Bjørke.

 

Ungskogregulering og avstandsregulering

 

-Skogbruk en viktig ressurs på mange ulike områder. Det kan eksempelvis være for en turgåer som trenger en fristund i naturen eller for en skogeier, som kan høste en verdi av eiendommen sin. Skogen og trevirket er det grønne gull, og en fremtidsrettet næring, sier Gunvor, og legger til at man som skogeier er svært privilegert.

 -Å eie skog er både økonomisk lønnsomt og gir en mulighet til å være en viktig del av det grønne skiftet. For mange er det nok også en stolthetsfølelse og en følelse av at man i enkelte tilfeller tar familiearven videre. Jeg mener derfor at skogeiere må kjenne på et viktig ansvar for eiendommen - ikke bare i dag, men også for fremtidige generasjoner. Da tenker jeg på bærekraftig forvaltning, som overlater skogen til neste generasjon i bedre stand enn den var da du selv overtok. Det er altfor mange skogeiere som "somler" med planting og ungskogpleie, og ikke tar slike tiltak på alvor. Er man for sent ute med ungskogpleie og avstandsregulering, eller ikke planter på arealer hvor dette er riktig, kan man sette bestandet tilbake flere tiår. Bruk skogfondet aktivt, det lønner seg, sier Gunvor.

 Gunvor fikk sin første jobb i skogbruket i 2016. Dette var en sommerjobb hos Glommen Skog SA, sør i Glåmdalen.

 -Jeg jobbet som feltkontrollør og fikk mye god erfaring for både utdannelsen videre og jobb etter utdanning. I 2017 begynte jeg som skogbruksleder for Viken Skog SA, med kontor på Askim. Her trivdes jeg godt og fikk en god fot innenfor det praktiske skogbruket. I 2019 dukket drømmejobben opp - nemlig skogbestyrer hos H.R. Astrup Skogforvaltning. Dette var den gangen en privat skogeiendom eid av kunstsamler Hans Rasmus Astrup. Som det moderne og fremtidsrettede mennesket Astrup var, satset han på en ny grein - èn ung, relativt nyutdannet dame. Etter hans bortgang ble eiendommene lagt under AS Krokstad Skov, som er firmaet jeg jobber i idag. Til tross for eierskiftet, drives eiendommen slik den gjorde under Astrup, forteller Gunvor.

 Som ung dame, og særlig da hun var nyutdannet, møtte hun på flere utfordringer.

- Man må bevise for de rundt at man er god på det man gjør og at man har kunnskapen inne. Dette mener Gunvor særlig skyldes at skogbruket er en mannsdominert bransje.

Det er Gunvor Grimeland Koller som legger planen for hvilke trær som skal tas, hvor tømmeret skal legges og hvor det er best å kjøre med hogstmaskinen. Bildet er fra en artikkel datert 27.05.2018 og mannen i skogsmaskinen heter Vidar Bratterød. Foto: Christian Nicolai Bjørke

 -Det viktigste er å være seg selv og å være trygg på den man er. Jeg har ikke så mye erfaring innen det praktiske, og har til tider møtt noen utfordringer rundt dette. Da gjelder det å samarbeide godt med for eksempel entreprenører og maskinførere, være ydmyk og tilegne seg kunnskap underveis. 

Utdanning gir flere ben å stå på

-Har du lyst til å studere kan jeg anbefale NMBU, universitet på Ås, på det varmeste. Her hadde jeg fem svært fine og viktige år, som jeg aldri ville vært foruten. Utdanningen innen skogfag gir generelt god kompetanse på flere fagområder, som gir deg flere bein å stå på. Velg den fagkombinasjonen du interesserer deg for og nyt studietiden, avslutter Gunvor. 

Forrige
Forrige

Julehilsen

Neste
Neste

-Et kjempepotensiale for det grønne skiftet